ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΠΑΥΣΑ
                                 
 

1510-2010 μ.χ.

500 χρόνια μοναχικής ζωής και ορθοδόξου μαρτυρίας.
 Ιστορία της Ι. Μονής

Ανηφορίζοντας το φιδωτό δρόμο που έδηξε από το χωριό Καστράκι, στην καρδιά της μοναστικής πολιτείας των Αγίων Μετεώρων, μετά το μικρό ναό της παναγίας της Δουπιανής, συναντούμε το πρώτο μοναστήρι, τον Άγιο Νικόλαο τον Αναπαυσά.
Ατενίζοντας από κάτω τον βράχο στον οποίο κρέμεται η μικρή αλλά και ιδιαιτέρα κομψή μονή, αποκτούμε μια πρώτη αντίληψη των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι μοναχοί που ασκήτευαν σε αυτούς τούς θεόρατους βράχους που σαν πύρινες γλώσσες υψώνονταν στον ουρανό.
Σήμερα η ανάβαση προς το μοναστήρι του Άγιου Νικολάου Αναπαυσά είναι ευχάριστη και ξεκούραστη, καθώς ο προσκυνητής διασχίζει ένα ειδυλλιακό τοπίο γεμάτο πράσινο.
Φτάνοντας ο προσκυνητής στην ιερά μονή έχει την δυνατότητα να θαυμάσει από κοντά τις εξαιρετικές τοιχογραφίες στον  κεντρικό ναό της μονής.
Η μονή μας συμπλήρωσε 500 χρόνια μοναχικής ζωής και ορθοδόξου μαρτυρίας(1510-2010).
Οι κτήτορες της ιεράς μονής είναι ο Άγιος Διονύσιος, Επίσκοπος Λαρίσης , ο Ελεήμων και ο Ιεροδιάκονος Νικάνωρ.

 Η θεολογία των ιερών εικόνων

Ο χαρακτήρας της ορθοδόξου αγιογραφίας είναι σεμνός, κατανυκτικός, με πνευματικό και όχι σωματικό κάλλος. Τα άγια πρόσωπα εικονίζονται εν αφθαρσία, με πνευματική και σωματική ρωμαλεότητα, με ανδρείο και γενναίο φρόνημα, με ευθύτητα, ειλικρίνεια και ακεραιότητα. Η εικόνα είναι σκάλα που μάς ανεβάζει στον ουρανό, αλλά και κατεβάζει τον ουρανό στην γη!
Είναι ένα σημείο συναντήσεως κτιστού και άκτιστου, παρελθόντος και μέλλοντος, του <<νύν>> και του <<αεί>>.
Ο ορθόδοξος ναός είναι ο επίγειος ουρανός, εν ω ο επουράνιος Θεός ενοικεί και εμπεριπατεί κατά τον άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο. Ο ναός είναι αγιογραφημένος, διότι <<υπόμνημα γαρ εστίν ή εικών. Και όπερ τοις γράμμασι μεμυημένοις η βίβλος, τούτο τοις αγραμμάτοις η εικών ...>>Η μνημειακή ζωγραφική του 16ου αιώνα και ο Θεοφάνης στον Άγιο Νικόλαο Αναπαυσά.

Ο 16ος αιώνας χαρακτηρίζεται ως ο αιώνας ακμής της μνημειακής ζωγραφικής στα μεγάλα μοναστικά κέντρα του Αγίου Όρους και των Μετεώρων.
Ο κύριος εκπρόσωπος της τέχνης αυτής είναι ο ζωγράφος Θεοφάνης ο Κρής.
Ο Θεοφάνης ο κρητικός φαίνεται να΄ναι ο πρώτος ολοκληρωμένος συνεχιστής των παλαιών μαστόρων. Ζωγραφίζει -σταυροαναστάσιμα- μέσα στο πνεύμα της ορθοδόξου λατρείας. Η χαρμολύπη, το γνήσιο αίσθημα της πίστεως μας, διαπνέει όλη του την ζωγραφική. Ο Θεοφάνης ιστορεί ότι παρέλαβε σε πνεύμα και σε σχήμα, δίνοντας το χρώμα στα αναλλοίωτα.
Εύχομαι στον προσκυνητή ευχάριστη διαμονή στα Άγια Μετέωρα και περισσότερη γνωριμία με τον μεγάλο διδάσκαλο της κριτικής Σχολής, τον Θεοφάνη τον Κρήτα που ζωγράφισε το Καθολικό της Μονής μας.


  Ο Καθηγούμενος

Αρχιμ. Πολύκαρπος
Από το Blogger.